София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Визия за България“ събра над 250 симпатизанти в Монтана

БСП предлага създаването на държавен фонд „Северозапад“ от 500 млн.лв.

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Визия за България“ събра над 250 човека в Монтана. Присъстващите бяха симпатизанти и привърженици на различни партии. Народният представител Атанас Костадинов коментира въпросите, свързани с икономика, секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова коментира предложенията в образованието, а депутатът Георги Гьоков анализира социалната сфера. Бяха поставени множество въпроси от присъстващите, като акцент сред тях бе: как ще се преодолее бедността? Общинската организация на БСП-Монтана е разработила по проекта „Визия за България“ предложения, касаещи областта, обединени в „Визия за Монтана“. „Предлагаме да бъде създаден държавен инвестиционен фонд „Северозапад“ с първоначален ресурс от 500 млн. лв.“, каза общинският председател Камелия Трифонова. Тя обясни, че идеята на фонда е с него да се финансират създаването на държавно високотехнологично предприятие, предоставяне на средства за млади семейства, които живеят и работят в региона и откриване на висше учебно заведение или филиал на ВУЗ. Част от дискусията бе и обсъждането на Алтернативния бюджет на БСП. Хората приветстваха предложенията на опозицията и дадоха своите предложения за допълнение на Алтернативния бюджет. „Визия за България“ е проектът, който искаме да развием с народа си и да бъде в бъдещите политики на БСП“, заключи народният представител Георги Гьоков.

На среща в Берковица по повод „Визия за България“ гражданите разговаряха за бедността, обзела северозапада и демографския срив с народните представители Димитър Данчев, Илиян Тимчев и Дора Янкова. Гражданите призоваха държавата да си спомни за тях и да прояви „специално отношение“ към изоставащите региони. В дискусията бе засегната и темата за здравеопазването и принципните предложения, заложени във Визията. Присъстващите изразиха своето одобрение за промяна на статута на здравните заведения. „Трябва да има държавна политика за общинското здравеопазване, което има освен лечебна и социална роля“, каза Илиян Тимчев. Той обясни, че предложенията във Визията преминават в конкретни законопроекти. „Чрез Фонд Индустрия във „Визия за България“ Берковица може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация“, коментира Дора Янкова. Хората отхвърлиха предложенията на управляващите за повишаването на данъците и таксите и по- конкретно –повишаването на данъците на старите коли. Икономическите аспекти от Визията коментира Димитър Данчев. „Ние предлагаме нулева ставка на данъка върху печалбата за слабо развитите райони, в комбинация с фонд за регионално развитие, който да помогне създаването на необходимата икономическа инфраструктура“, каза Димитър Данчев. Участниците в дискусията приеха изключително добре икономическите проекти, които имат регионален характер.