София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Владимир Путин: Имахме твърде голямо доверие към Европа

Русия остава отворена към сътрудничество със САЩ, каза руският президент

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Твърде голямото доверие към Европа, с което бе злоупотребено, е най-голямата външнополитическа грешка на Русия за последните 15 години, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

На заседание на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин бе запитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията помежду си в последните 15 години, съобщи БТА

"Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори", добави руският президент.

Владимир Путин заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран.

По въпроса дали Русия се дразни от непредсказуемостта на Тръмп, руският президент отвърна, че тя е свързана със "силна съпротива вътре в страната", предаде Асошиейтед прес.

Политическите опоненти на Тръмп "не му дават да изпълни никоя от предизборните си инициативи", каза Путин. Той същевременно добави, че Русия остава отворена към сътрудничество със САЩ.

"Постигаме някакви съвместни резултати в Сирия, значи можем да го правим. Мисля, че това трябва да обхване и други области от взаимодействието ни", каза руският държавен глава.

Владимир Путин подчерта, че сирийският мирен процес се развива в положителна посока, макар и все още да има проблеми. Той добави, че съществува риск създадените в Сирия зони на деескалация да доведат до разделяне на страната, но изрази надежда, че това ще може да се избегне.