София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЛАСТ И КОРУПЦИЯ: Възмездието за управляващите

Кулезич и Бойко Атанасов - две гледни точки пред Сашо Диков

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„От страх беше предложен Иван Гешев от Цацаров, от страх беше избран Гешев“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“ следователят Бойко Атанасов, относно назначаването на Гешев за зам.-главен прокурор с ресор „Корупция“.

„Говори се, че Цацаров се подготвя да се премести на по-хубав пост, от есента да стане конситуционен съдия. Премествайки се, той иска да остави човек, който поне да не направи така да бъде разслеван в мандата“, поясни Атанасов.

По думите му, Гешев е доказал с действията си лоялността си към Цацаров. Навярно, според  следователя, той е показал и качества, които Цацаров цени. „Въобще не съм видял прокуратурата да разследва корупция по високите етажи – например приближени до Бойко Борисов“, коментира Бойко Атанасов.

За пример той даде и арестуваната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. „Иванчева не е от ГЕРБ – пак стигаме до този момент, дали прокуратурата разследва корупция или бива насочвана към врагове на определени политически фактори“, каза Атанасов.

„Тази демонстрация с Иванчева ми напомня на нашите медици в Либия, как бяха държани в клетки. Този мрачен спектакъл служи за назидание на най-лумпената част на обществото и да стряска онези, които могат да мислят“, така коментира за „ЕвроДикоф“ показния арест на Иванчева Люба Кулезич.

„И Цацаров, и Борисов, и Пеевски, и Гешев и Цветанов, и всички отговорни за върховенството на закона, по някакъв начин ще понесат тежко наказание. Не знам дали ще бъде в личен план, но ще стане – това са законите на Вселената“, коментира Кулезич.

Тя подчерта, че хората са загубили доверие в управляващите, че те имат нужда от политически водач, в който да повярват.

„Т.нар. политическата каста, пасмина, орда или каквото и да е е загубила всякаква връзка с народа и второ – тя е окупатор, тя е крадец на доверие, тя е убиец на доверие. Хората не вярват!“, подчерта Кулезич. Според нея е необходимо да се появи „истински, саможертвен лидер, готов да страда за хората и те да го разпознаят, политическа формация, която да печели довери, да има визия, която да дава яснота на хората“.  

Люба Кулезич подчерта, че на България е необходим политически водач като Чърчил, „а не фюрер или тартор, тогава това обществото ще се отвори, хората ще повярват, а сега бягат“.

Тя даде за пример и юриста Кристиян Таков, който по думите й е един прекрасен, автентичен човек. „Утре ще се отслужи една година от смъртта му, а Софийския университе не кръсти дори една зала на негово име“, изрази разочарованието си Кулезич.