София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властите започват проверка на завод "Арсенал"

От завода отговориха, че от години не произвеждат "Калашников"

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Във връзка с намереното вчера рекордно количества оръжия и боеприпаси в София при спецакция на ГДБОП, стартира проверка на военния завод "Арсенал", от където според властите са изнесени оръжията.
Разследващите ще проверяват как е било възможно картечници, автомати, пистолети и заглушители да бъдат изваждани оттам, при това в такива мащаби.
 
Един от задържаните при акцията в село Габарево е Айдън Джафер. В  дома му неговия дом са намерени огромно количество оръжия и боеприпаси. 
Официално мъжът не е  свързан с завод "Арсенал", но в досието му обаче е записано, че през 2008 година е бил арестуван, като в дома му тогава са били открити наркотици и оръжия.
 
Според свидетели от селото жандармерия и обиски е имало и в склад в Гъбарево. Собственикът на склада отрича вътре да е влизала полиция. Наемателят се казвал Юлиян, бил тираджия и само той имал ключове от помещението.
 
От казанлъшкия оръжеен завод съобщават ,че все още до тях не е изпратено официално запитване по въпроса, но ръководството е готово да съдейства по всякакъв начин на разследеващите.
 
"Всяко изделие, произвеждано тук, е със сериен номер. Това означава, че всяко от заловените оръжия може да бъде проследено, ако е произведено тук." казват от завода, като допълват, че от дълги години там не есе произвеждат автомати „Калашников”, каквито са намерени при спецакцията от вчера.
 
Произвежданите в момента там автомати били с марката "Арлесанл". От завода допълват, че  тъй като дружеството е частно, мерките за сигурност там са на световно ниво.