София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властта на среща с петролни босове

Обсъждат мерки за намаляване цените на горивата

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Спешна среща заради цените на горивата в Министерски съвет. Вицепремиерът Томислав Дончев покани за разговори представители на големите вериги бензиностанции и на петролната и газова асоциация.

Срещата идва на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Държавата поиска бензиностанциите да помислят за мерки, които да намалят крайните цени.

А преди дни вицепремиерът Дончев намекна, че един от възможните варианти е компаниите да направят „жест и да намалят печалбите си“.

Вчера пък от правителството обявиха намерение компонентите, които формират цените на бензина и дизела да се изписват на касовите бележки от бензиностанциите.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов подчерта, че цените на горивата не зависят от правителството, а от световния пазар на петрола и изрази надежда, че падането на цените ще спре масовите протести в страната.