София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властта предлага отсрочка за Закона за горивата

Новите правила да влязат в сила след 6 месеца

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Отсрочване на приемането на спорните премени в  Закон за горивата предлага икономическият министър Емил Караниколов. Идеята му е текстовете да да влязат в сила след шест месеца.
 
Припомняме, че преди два дни представителите на Националното сдружение на търговците и превозвачите в страната обявиха, че до края на тази седмица излизат на безсрочен протест, като предвиждат да блокират граници, а опит ще черпят лично от участници в движението "Жълтите жилетки" във Франция.
 
Причината за силното недоволство на собствениците на малки бензиностанции произлиза от това, че по думите им промените в Закона за горивата са лобистки и са в полза единствено на големите фирми в бранша. 
 
Сред текстовете в нормативния акт, будещи недоволство, са изискванията  за уставен капитал за собствениците на данъчни складове от 1 милион лева и по 20 000 лева за търговците на дребно. Освен това се предвиждат и банкови гаранции за всяка бензиностанция, както и наличието на най-малко 10 000 бутилки газ за битови  нужди в съответната бензиностанция. 
 
Всичко това според организаторите на протеста ще засегне  над 400 фирми, като може да доведе до масови фалити, което от своя страна ще повиши цените за крайните потребители.
 
Според министър Караниколов  целта на предлаганата от него отсрочката е да се преговаря по промените, така че да няма недоволни и да се изготви закон, който да създава конкуренция в сектора.