София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властта разкри кой уби Виктория

Борисов бесен, че българи са очернили страната ни

6 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Има вече вече задържан  и заподозрян за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Става дума за 21-годишният Северин, живеещ в Русе. 
 
Направената ДНК-експертиза е доказала пълно съвпадение между открития биологичен материал по тялото на жертвата с ДНК профила на лицето. 
Мъжът е задържан в Германия, след като още в неделя бяга при свои близки там. Криминалнопроявен е. Повече подробности по случая дадоха на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.
 
Главният прокурор също потвърди, че множество доказателства, които обвързват заподозрения с престъплението. Все още обаче се изясняват мотивите,  на този етап се предполага, че става дума за спонтанно извършено деяние, чиято основна цел е била сексуална посегателство.
 
Цацаров обясни още, че на задържаното в Германия лице са повдигнати обвинения за изнасилване и умишлено убийство, като ако се докаже, че той е извършителят го грозят до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предстои германски съд да разгледа събраните от българското разследване доказателства и на базата на тях да прецени дали да позволи екстрадицията на Северин.
 
Премиерът Борисов пък изрази възмущението си от начина, по който трагичният случаи е използван, за да се навреди на имиджа на България пред света.
 
Премиерът уточни още, че информацията за извършителя се  забавила толкава, защото разследващите са искали да имат 100% сигурност. По време на брифинга, Борисов повтори и даденото още в неделя обещание за увеличаване на средствата за Института по криминалистика, за може той да върши по-качествено и по-бързо работата си.