София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Влязоха в сила санкциите на САЩ срещу Иран

ЕС задейства от утре Блокиращ регламент

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Американските власти задействаха днес първата част от санкции срещу Иран във връзка с излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие. Ограничения се налагат върху автомобилния сектор, търговията със злато и други ключови метали.

В тази връзка от утре, 7 август, влиза в сила актуализираният Блокиращ регламент на Европейския съюз, който е в подкрепа на Иран. Съюзът настоява за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на иранската ядрена сделка, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани.

В резултат на сделката бяха отменени международните санкции, свързани с ядрената програма. На 8 май обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че излизат от Съвместния всеобхватен план за действие и реши  повторно да наложи санкции на Иран.

Блокиращият регламент на ЕС цели да смекчи въздействието на американските санкции  върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран.

Процесът на актуализация на Блокиращия регламент бе лансиран от Комисията на 6 юни 2018 г., когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях.

Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза.

Американският лидер е заявявал многократно, че иранската сделката "е дефектна в основата." Той също така обвини Техеран в подкрепа на терористични групи в региона. Тръмп смята, че запазването SVPD на иранската ядрена програма е изпълнен с началото на надпреварата в ядреното въоръжаване в Близкия изток. По-късно, правителството на САЩ заяви, че разполагането на максималния кампания на икономически и дипломатически натиск върху Иран.

Останалите санкци на САЩ се очаква да се въведат към края на есента и да се отразят на енергийния сектор на Иран, сделки, свързани с петрола, както и сделките с Централната банка на Иран.