София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО-ДПМНЕ: Черен ден за Македония

Партията на Груевски няма да подкрепи договора с България

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Скопие с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и дългогодишен премиер на Македония Никола Груевски. Груевски е информирал Борисов, че партията му няма да подкрепи договора за добросъседство между България и Македония, подписан на 1 август.

Договорът трябва да бъде ратифициран от македонския парламент, където ВМРО-ДПМНЕ има 51 депутати от 120. Управляващата коалиция обаче, съставена от Социалдемократическия съюз на премиера Заев и четири албански партии, има стабилно мнозинство от 69 депутати и не се очаква да има проблеми при ратификацията.

Груевски е изтъкнал пред Борисов, че партията му има принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне споразумение, в което няма да има чувство за победител и победен и което ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи.

Междувременно депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Димитър Стевананджия нарече договора „черен ден“ за Македония и коментира, че когато партията му се върне на власт, той ще бъде преразгледан. Това ще стане не по-късно от 18 месеца, пише депутатът в позиция на официалната страница на партията.