София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВМРО-ДПМНЕ поиска нови избори в Македония

Партията на Груевски не иска да се правят отстъпки на албанците

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Управлявалата повече от десетилетие в Македония ВМРО-ДПНЕ на бившия премиер Никола Груевски се обяви за нови избори, по-малко от три месеца след вота в края на миналата година. На него ВМРО спечели 51 мандата в парламента, а Социалдемократическият съюз на струмишкия кмет Зоран Заев – 49.

За мнозинство са нужни поне 61 мандата, които нито една от двете големи партии няма. Груевски не успя да оползотвори мандата, връчен му от президента Георги Иванов, тъй като не успя да се споразумее за подкрепа от албанските партии.

Албанските партии, които са четири и имат общо 20 депутати, настояват за прилагането на т.нар. Тиранска платформа, които включват промяна на конституцията, в това число – обявяване на албанския език за втори официален в цяла Македония, промяна на държавните символи, както и на дизайна на банкнотите.

В изявление на ВМРО-ДПМНЕ се казва, че на изборите преди 3 месеца македноците не са гласували за Тиранската платформа и е редно да бъдат попитани на извънредни избори, които да бъдат съчетани с наближаващите местни.

„Гражданите не гласуваха за Тиранската платформа на изборите през декември. Тази или която и да е друга платформа, изготвена в друга държава, не може и не трябва да бъде условие за съставяне на правителство в Македония“, се казва в прессъобщение на ВМРО-ДПМНЕ.

Представители на ЕС и САЩ вече упражниха натиск върху македонските политици мандатът за съставяне на правителство да бъде даден на Зоран Заев, който да потърси подкрепата на албанските партии.

Държавният глава засега отказва да даде мандат на лидера на социалдемократите.