София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО-ДПМНЕ втвърди тона срещу България

Партията на Груевски поиска Македония да се оттегли от договора

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ВМРО-ДПМНЕ поиска македонското правителство да оттегли подписа си по договора за добросъседство с България.

ВМРО-ДПМНЕ се застъпва за приятелски и добросъседски отношения с България, която е приятелска страна и за приятелство между македонския и българския народ, но споразумението, което министър-председателят Зоран Заев подписа, не зачита интересите на македонския народ и на Македония, се казва в официално съобщение на партията на Никола Груевски, който през последното десетилетие беше несменяем министър-председател.

По време на посещението на премиера Борисов в Скопие Груевски го информира, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи ратификацията на договора с България, а депутатът от партията Димитър Стевананджия нарече договора „черен ден“ за Македония и коментира, че когато партията му се върне на власт, той ще бъде преразгледан.

Това ще стане не по-късно от 18 месеца, пише депутатът в позиция на официалната страница на партията.

През есента в Македония трябва да се проведат местни избори и ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да ги спечели, опирайки се антибългарска реторика, смятат наблюдателите в Скопие. В момента партията на Груевски управлява около 80 % от общините в Македония.