София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО на война с фалшивите новини

Готвят Закон за борбата с разпространяването на фалшиви информации в интернет

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ВМРО започва битка срещу фалшивите новини. Подготвят Закон за борбата с разпространяването на фалшиви информации в интернет, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите им, това било наложително, защото  „опасни фалшиви новини директно застрашават националната сигурност на България“.

Целта на закона е да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството, които към днешна дата - по думите им - не попадат под контрола на нито една институция. Подчертава се, че законът не е опит за цензура, а постигане на чистота на информационния поток.

„Епидемията от неверни публикации придобива застрашителни размери, а фактът, че техни източници все по-често са политически лица, е въпрос, който засяга и политическата стабилност в страната“, пишат от партията в съобщение до медиите.

По думите им в момента дори сериозни телевизии, сайтове, радиа и вестници с ясна и прозрачна собственост стават жертва на фалшивите новини.

„Още в началото на новия политически сезон ще предложим на коалиционните ни партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии нашите идеи за справяне с фалшивите новини и ще разчитаме на тяхното държавническо поведение и подкрепа“, посочват от ВМРО.

Екип от специалисти вече работи по темата като сравнява световните практиките в областта и ги съпоставя с настоящата законодателна уредба по темата в страната, информират от партията.