София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВМЗ СОПОТ НА ПРОТЕСТ

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ВЗРИВОВЕТЕ В ИГАНОВО Е ЗАБАВЕНО

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Минаха вече две седмици от взривовете в Иганово. Работниците от ВМЗ Сопот протестираха днес по обяд. Причина за недоволството им е забавеното разследване на взривовете в Иганово и невъзможността да работят. Служителите са притеснени, че могат да останат без заплати и че поръчките, по които те работят, се бавят.

Изпълнителният секретар на синдикатите в заводите Мария Лалова смята, че не трябва да се пречи на органите да си свършат работата. Районът трябва да бъде обезопасен, допълни тя. Според КНСВ към 8-9-ти май производството ще може да бъде възстановено.
Земеделските производители, чиито земи попадат в забранените за достъп земи, също имаха намерение да протестират. Те се оплакваха неведнъж, че реколтата им ще пропадне.
Производителите, които имат насаждения в землищата на селата Иганово, Певците и Кърнаре, община Карлово, от днес започнаха да обработват нивите си, след като кметът на общината Емил Кабаиванов отмени забраната за достъп в трикилометровата зона около производствената площадка на ВМЗ край Иганово.
Забраната бе наложена на 25 март за движение на хора, превозни средства и животни след втория взрив в цеха заради разследването и гарантиране на сигурността на хората. Повод за ограничителните мерки бе предположението, че е възможно в тази зона да са паднали опасни предмети и невзривени снаряди и някой да пострада, коментира Кабаиванов.
В края на миналата седмица земеделски стопани от Иганово се срещнаха с Емил Кабаиванов и се оплакаха, че ограниченията създават предпоставки за трайно похабяване на реколтата в района. След намесата на кмета от Министерството на отбраната бяха изпратени допълнително сапьори, които огледаха терена около складовете, съставен бе протокол, че опасност за населението няма и забраните могат да бъдат отменени. В следствие на това земеделските стопани, които имат имоти във и близо до епицентъра на взривовете, обявиха, че се отказват от планирания протест с блокиране на подбалканския път.