София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМЗ – СОПОТ ЗАРАБОТВА ОТНОВО

ЩЕТИТЕ ОТ ВЗРИВОВЕТЕ В ИГАНОВО ВЪЗЛИЗАТ НА 3 МЛН.ЛВ.

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Договорите на ВМЗ – Сопот са преразгледани и той няма да понесе санкции, свързани с неизпълнени навреме задължения. Това заяви зам.-министъра на икономиката Любен Петров след заседание за съдбата на завода за боеприпаси. Служителите ще получат заплатите си до 28 май. Очаква се още заводът да заработи възможно най-скоро, допълни Петров.
Служителите на РПУ Карлово вече имат достъп до територията на Иганово, за да локализират епицентъра на взривовете и за да може да влезе специализирана техника на Министерството на отбраната за разчистване на отломките от инцидента на площадката.
Представителят на КТ Подкрепа на завода Димитър Атанасов коментира, че едва днес е станало ясно, че в икономическото министерство е свършена много добра работа. Това е и причината от организацията да оттеглят искането си за оставка към министър Божидар Лукарски.
Загубите на завода за април възлизат на 500 хил. лв. на ден. Щетите нанесени от взрива в Иганово се равняват на около 3 млн. лв., като към тях се причисляват и разрушените сгради.
Припомняме, че площадката в Иганово беше затворена след взрив на 21 март. При инцидента нямаше жертви и пострадали. По-късно на 14 април в друг склад в Иганово избухнаха нови взривове. Заводът беше временно затворен, а служителите настояха за по-скорошно разчистване на площадката, за да възобновят дейността си.