София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Внасяме работници от Армения, Украйна и Молдова

Правителството има план как да върне българите от чужбина

6 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Водят се преговари с Армения, Молдова и Украйна за приемане на работници от тези страни. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. През февруари се очаква да бъде подписана спогодбата с Армения, а след това и с другите две страни.

Министърът каза още, че държавата и конкретни работодатели обмислят идеята да предложат работа на българи, които сега работят в чужбина, но на позиции с по-ниска от своята квалификация.

"Можем да предложим конкретни оферти да се върнат. Някои български работодатели могат да предложат заплати, конкурентни на чуждите работодатели", увери Петков.

Очаква се Министерският съвет на заседанието си в четвъртък да приеме Националния план за действие по заетостта за 2018 г. С общ бюджет от 73 млн. лв. планът се фокусира върху подобряването на качеството на работната ръка, каза министърът.

Той припомни, че в разчетите на държавата за тази година е планирано средно увеличение на заплатите с 6.6%.