София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Внасят подписка срещу остарели методи в родилните домове

Петицията е подписана от над 15 хил. души

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Подобряване на родилната грижа в България е искането в петиция, подкрепена от сдружение „Родилница“ и подписана от над 15 хил. души. В петицията се настоява за промени в Наказателния кодекс със специален текст, който да криминализира насилието над родилки. Някои от все още използваните методи при раждане в българските болници са премахнати в другите държави, поради нехуманността им.

Припомняме ви, че доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ от юни 2015 показва, че 50% от оплакванията са свързани с неспазване на процеса на информирано съгалсие. Желанията и нуждите на майките и децата също не се взимат предвид.

В много болници у нас масово се дават антибиотици на бебетата, заради вътреболнични инфекции. Липсва и медицинска помощ за бебето и майката от петия ден на раждането до навършването на първия месец.

Доказано е, че е по-добре детето да остане при майката, отколкото да се отделя в друга стая.

От сдружение "Родилница" искат отношението и грижата към раждащите жени да се промени към по-добро.

Над голяма част от родилките в България е упражнявано насилие-вербално и физическо.

Предстои среща на протестиращите със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Бенков.