София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Внасят вота на недоверие срещу кабинета в сряда

Заедно с вота БСП прилагат и подписка срещу управляващите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП внася в сряда, в парламента, вот на недоверие към правителството, заедно с подписка на депутатите от левицата против кабинета. Това съобщи за Дарик радио депутатът от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. Темата на вота е „Сигурност“, като според левицата, това е най-проблемният сектор у нас.

Сигурен съм, че Цветан Цветанов ще бъде изненадан от подкрепата, която ще получи вота“, коментира Иванов и подчерта, че европредседателството не бива да е прах в очите на хората, и да се прикриват неуспехите на управлението.

По повод спора за името на Македония депутатът заяви, че БСП винаги е подкрепяла диалога между България и Македония. “Убедени сме, че трябва да се стигне до развръзка в преговорите между Ципрас и Заев. Името Северна Македония съдържа в себе си географско понятие. Ако това име остане, България трябва да има ясна и категорична позиция за гаранци срещу териториални претенции”, каза Иван Иванов.

По думите на депутата Борисов е постъпил грешно като не се е срещнал с президента Георге Иванов, след като се е срещнал с македонския премиер Зоран Заев. “Няма как да захлопнеш вратата пред него. Ако имаше разговор, можеше да се направи опит за сближаване между водещата партия и избрания им президент. Твърдейки, че бяга от вътрешнополитически конфликти в Македония, на практика, премиерът влезе в такъв, като избра страна. Ролята му на арбитър, през последните месеци, изчезна след случката с македонския президент”, поясни Иванов.