София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Внимание: Опасни играчки на пазара

ДАМТН е съставила актове на бензиностанции за над 1 млн. лв.

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщават за опасни играчки, които е възможно да достигнат и до българския пазар, това стана ясно от пресконференция на ведомството.
 
Освен опасната кукла, носеща името на британската принцеса Кейт Мидълтън, за която съобщават от ДАМТН, за осма поредна година агенцията следи и за всякакви други артикули, продавани в навечерието на Коледа и Нова година, като по думите на ръководителят на звеното Мирослав Йотов, нередностите все повече намаляват.
 
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор наблюдава и за качеството на предлаганите горива от бензиностанциите. При тези проверки, директорът на агенцията Кирил Войнов съобщи, че от началото на годината са съставени актове на стойност малко над 1 милион лева и са изведени от експлоатация над 1 милион  литра гориво – дизел и бензин. Уточнено беше, че става дума за проверки по сигнали на граждани, извършвани внезапно, а не за планови такива.
 
Проверка на бензиностанциите с цел установяването на безопасността им преди празниците е започнала и от началото на октомври, обясниха още от ведомството. На този етап, тя е съсредоточена основно в зимните ни курорти- Пампорово, Банско и Боровец.