София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Водачите на „Ислямска държава“ напускат Мосул

Продължава настъплението на иракската армия към града

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Хайдер ал Абади заяви в четвъртък, че иракската армия „напредва по-бързо от очакваното“ в офанзивата за освобождаването на Мосул от контрола на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава AFP.

„Напредваме по-бързо от очакваното и планираното“, съобщи Абади, говорейки в рамките на видеоконференция, организирана съвместно с Франция за бъдещето на втория по големина град в страната.

Според френския президент Франсоа Оланд джихадистите вече напускат Мосул и се отправят към столицата на халифата Рака.

Според генерала от армията на САЩ Гари Волески водачите на „Ислямска държава“ бягат от Мосул, докато местните сили се приближават до последната твърдина на джихадистите в Ирак.

„Казваме на „Ислямска държава“, че лидерите им ги напускат. Видяхме движение, излизащо от Мосул“, заяви ген. Волески. Той предрече, че чуждестранните бойци ще формират голяма група джихадисти, които ще останат в града до последно, понеже няма къде другаде да отидат.

Според друг американски генерал – Джозеф Вотел, операцията за превземането на Мосул може да продължи повече от година.

Основните опасения са свързани с потенциална хуманитарна криза, тъй като в града има около милион и половина мирни жители, които са в безизходица и не могат да го напуснат.