София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военен предупреди за възможен нов опит за преврат в Турция

Втори опит за метеж с участието на САЩ и Великобритания през ноември?

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Пенсиониран турски полковник предупреди властите в страната, че се готви нов опит за преврат, предаде БГНЕС. Хасан Атилла Угур заяви, че според неговите данни се планира метеж през ноември, в който ще участват САЩ и Великобритания.
Според бившия военен този път опитът за преврат ще е по-кървав от предния. Угур е ръководител на екипа, разследвал кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който е заточен на остров Имралъ. По думи на полковника организацията на Фетхуллах Гюлен и тази на кюрдите не са пречупени и ще предизвикат огромен хаос в Югоизточна Турция още през идните месеци. Според данните на Угур англичани контактуват с общности в страната от 2,6 месеца и подготвят нахлуване на военни сили в южната ни съседка, които да убият предварително набелязани хора. Целта – предизвикване на гражданска война.