София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военни атаки в Сирия

Тръмп даде заповед за нападение

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръм даде заповед за нападение над Сирия. Във военната операция участваха САЩ, Великобритания и Франция, които нанесоха  ракетен удар над страната в ранните часове тази нощ, съобщават световните агениции.

Обстреляни са райони около столицата Дамаск, в които има предприятия за производство на химически оръжия. Пентагонът заяви, че военната атака се намали способността на Сирия да „произвежда химическо оръжие“.

В резултат на атаката изследователският център в Дамаск беше сериозно повреден. Държавният квартал на сирийската столица и президентският дворец не бяха засегнати от удара.

РИА Новости съобщи, че шест цивилни са били ранени, когато ракета е ударила военна армия, западна от Хомс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиериш призова страните да избегнат по-нататъшното увеличаване на напрежениеот в Сирия.

САЩ съобщиха, че са избрали цели за нападение в Сирия, така че да се сведе до минимум вероятността за участие на руския военен персонал в конфликта.

На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

По-рано сенаторът Том Удал предупреди американския президент срещу по-нататъшното му участие в сирийския конфликт. „Ако САЩ са го направили, те рискуват конфликт с великите сили“, каза конгресменът.

От своя страна руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че атаката срещу Сирия няма да остане без последствия. "Ние предупредихме, че такива действия няма да бъдат без последствия и че цялата отговорност за тях е във Вашингтон, Лондон и Париж", каза дипломатът.