София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Военните на протест във Войводиново

Ром сипе заплахи към жителите от цялото село

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Военни излизат на протест в пловдивското село Войводиново в подкрепа на пребития военен Валентин Димчев. Те ще изразят недоволството си тази вечер от 18 часа пред църквата в селото. Целта на протестиращите е да покажат, че законите трябва да важат еднакво за всички етнически групи в страната.

За протеста във Фейсбук призив отправи бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. „До всички парашутисти, елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета“, написа ген. Шивиков.

Командосите имат разрешение за провеждането на демонстрацията, а до момента присъствието си са потвърдили повече от хиляда души.

Очаква се в протеста да се включат военни - действащи и от резерва, парашутистите, както и граждани от различни градове в страната.

Колегите на пострадалия командос са на мнение, че подобни демонстрации трябва да има и на други места в страната, за да се покаже на ромите, че трябва да спазват законите на България.

Пострадалият военен Валентин Димчев все е още е в болница, а двамата му нападатели са зад решетките с обвинение за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

 

Междувременно, на фона на цялата тази вълна от протести срещу жителите от малцинството във Войводиново, местен ром си позволи открито и на живо във Фейсбук да отправя заплахи към цялото село. За това сигнализираха жители на Войводиново, видимо притеснени за сигурността и живота си.

Въпросното видео се разпространява в различни групи във Фейсбук, включително и тази на село Войводиново. Негов автор е мъж на име Салхо Кисимов, който в момента се намира в Германия, а семейството му е в България, във Войводиново.

Ето и част от размислите на Кисимов, както и откритите му заплахи към българите в селото, които той нарича "гяури":

"Здравейте, братя роми! Това, което направиха във Войводиново, няма как да го забравя. Просто, доста хора от Войводиново ще пострадат много. Много ще пострадат. Особено крайните къщи... Тия две момчета нямат вина. При положение, че оня се е напил и тръгнал да ги блъска назад-напред по бордюра. Каква е тая България. Циганите били лоши. А вие нормални ли сте? Тия хора къде да идат, какво да правят (визира бутането на незаконните постройки в селото).

Войводци, ще пострадате много, крайни къщи ще горят, ще ви разкажем играта. Ако имах възможност да се прибера в България, при първа възможност и аз щях да нападна. Жена ми пътува за Перущица. Това няма как да се забрави. И децата са в Перущица, при сестра ми. Много войводци ще пострадате. Ще ви видя как ще идете на борсата в Първенец. Ще ви разкажа играта. Тогава ще видите вие колко са луди циганите.

Ще видите вие втора Катуница. Не си мислите, че ще ви оставя всичко така. Вие крадете повече от циганите. Окрадохте къщите ни. Кой краде - циганинът, или гявурът, извинявайте, българина. Войводци, просто много тежко ще живеете. Крайните къщи трябва да се съберете всички в центъра да живеете. Мамата ви мръсна, де*ба. Къв министър си ти бе, Каракачанов, боклук! Тъпанари!"

Въпреки заплахите обаче събарянето на незаконните къщи в ромската махала в селото продължава - в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, а в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част ромите от махалата вече напуснаха домове си.