София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военните наблюдатели напуснаха Донецка област

В Москва: Това е прелюдия към нещо много лошо

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Украинските и руските военни наблюдатели от Съвместния център за контрол и координация на прекратяване на огъня напуснаха територията на т.нар. Донецка народна република. Този център бе създаден в рамките на договора от Минск и трябваше да следи за спазването на примирието между Украйна и сепаратистите от Донецк. В състава му влизат, освен руски и украински военни, така и представители на отцепилите се райони Донецк и Луганск.

Според руските медии, украинските военни са се върнали на територията на Украйна. След тях руските военни наблюдатели са прекратили мандата си и са се прибрали в Русия. Според представител на Донецката република, напускането на руските наблюдатели е трябвало да стане в края на годината.

Засега двете страни не дават конкретна информация защо техните представители са напуснали размирната територия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че работата на руските военни е станала невъзможна, заради позицията на украинската страна. Според някои медии в Русия обаче това е прелюдия към нещо „много лошо“, като не изключват отново да избухнат военни действия на двете територии.