София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военнопрестъпник ли е Путин?

Бъдещият държавен секретар на САЩ нарече Русия опасност и я обвини в агресивно поведение

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Номинираният от Доналд Тръмп за нов държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсон беше директно попитан по време на изслушванията в сенатската комисия по външните работи дали смята, че руският президент Владимир Путин е военнопрестъпник, съобщава „Евронюз“. До номинацията си Тилерсон беше президент на „Ексон мобайл“ и имаше успешен бизнес с Русия.

Той е носител на руски орден и се смята, че е в много добри отношения с руския президент.

Въпросът по време на изслушването беше зададен от сенатора републиканец Марко Рубио, който посочи, че руската армия нанася удари по цивилни граждани в Алепо и в цяла Сирия.

В отговор Тилерсон каза, че не би използвал термина „военнопрестъпник“, но смята, че Русия представлява опасност. Бъдещият държавен секретар добави, че Русия е нахлула в Украйна и нарушава законите при операциите си в Сирия, а съюзниците в НАТО са в правото си да се тревожат от агресивното поведение на Москва.

Тилерсон добави, че Русия трябва да бъде държана за агресивните си действия и че е сигурен, че Путин е бил наясно, че руски хакери са се опитали да повлият на изхода от президентските избори в САЩ.