София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Воля“ предлага мажоритарна система с 31 избирателни района

Партията внася законопроект

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Воля“ предлага да бъдат запазени сегашните 31 избирателни района. Това каза депутатката от партията Полина Цанкова в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. „Воля“ е внесла своя законопроект в Народното събрание.

Партията предлага да се гласува за личности, които са подредени по азбучен ред, като така според Полина Цанкова ще се спестят пари.

По-рано лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че разделянето на България на 240 избирателни района е неработещо и обясни, че проектът на партията предвижда да няма партийни листи и да се гласува директно за хора. Например във Варна има 15 мандата, първите 15 по гласове влизат, каза той.

Полина Цанкова обясни, че „Воля“ не е подкрепила и законопроекта, внесен от ДПС, тъй като той предвижда възможност за предизборна агитация на език, който е различен от българския.