София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВОТ В ДЕНЯ НА ОБЕСВАНЕТО. ИГРАЕМ СИ С ЖИВОТА НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ

ДЕПУТАТИТЕ ПРОПУСНАХА ДА ПОЧЕТАТ ПОДОБАВАЩО ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

8 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Народното събрание си нагласи така програмата, та гласуването на вота на недоверие съвпадна с деня на обесването на Васил Левски. Това само показва колко народното представителство се е откъснало от нормалността, от тревогите и радостите на българите. Левски има мисъл за тях, за народните избраници. „Чисто народният българин, който е разбрал и вижда мъките и неволите на милия ни народ...“

В ден като днешния беше редно народните представители да се съберат и да послушат думите на Левски. И поне малко да се сепнат.

„Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва“, пише Апостола до може би най-близкия си съратник Данаил Попов през 1871.

Мисля, че този надпис е далеч по-подходящ от сегашния за сградата на Народното събрание. Да го гледат всеки ден, когато влизат вътре. Те много не влизат, де, ама все пак. Когато влизат.

Но вместо поне веднъж в годината да станат съпричастни със скръбта на българите по Апостола, да се докоснат до величието и саможертвата, народните представители се занимаха с безсмисления вот на недоверие. Който дори и тези, които го внесоха, не искат да мине.

Народното събрание е еманация на нацията. Ние, поне на теория, избираме най-достойните сред нас и им поверяваме да водят общите ни дела, да мислят и да водят. Поради тази причина длъжността на народните представители е тежка.

Те не само вземат решения, които влияят на живота на „7 милиона българи“, но и дават пример, модели за подражание. По-точно – трябва да дават.

Всяко нещо, което правят, има значение. Затова може и да изглежда дребно, но в деня на обесването на Апостола, редно беше просто да дойдат на работа всичките 240, да застанат мирно и да почетат великия българин. И после да идат при хората на улицата.

Не го направиха. Дали ли им липсва чувствителност или просто нормален човешки разум – всеки може да си го тълкува сам.   

 

Още от Георги Даскалов в Евроком