София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Впечатляваме евролидерите с 3D-модел на Перперикон

Това включва част от петия проект за реставрация на древния град

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

„Древните Родопи и Егея - Културен коридор в подкрепа на развитието на региона“ е името на новия пети по ред проект за реставрация на древния град Перперикон. 
Освен посетителския център, в който туристите ще могат да си отдъхнат, пиейки кафе или хапвайки преди да продължат с разходката и чаканата от години електрификация, петият проект включва и 3D модел на града.
Освен, че ще впечатляваме евролидерите с макетите на Перперикон, полза има и за родния туризъм, като само за миналата година градът е донесъл 200 000 лева приходи, при билет, който и тази година ще запази цената си от 6 лева.
Все още обаче има неща, свързани цялостния продукт, който може да се предостави на туристите, върху които може да се работи, категоричен е кметът на Кържали Хасан Азис.
Настоящият пети проект е на стойност почти 3 милиона лева, като по-голямата част от тях са отпуснати по европроект, и трябва да приключи до ноември 2019 г. Очаква се пък догодина да стартира и шести проект, който да свърже откритата базилика с двореца-светилище, което ще означава, че туристите ще могат да вървят през  почти километър и половина възстановени руини. Планира се и т.н анистилоза на базиликата, което означава възстановяването й с останки от други сгради и издигането и до почти 2,5 метра височина. 
Работата по древния град продължава.