София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Врачанска болница остава без лекари

Не са получавали заплати от два месеца

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Във Враца лекари от цяла болница напускат, заради забавени заплати и финансови проблеми на здравното заведение. От два месеца лекарите не са получавали заплати. „От една годна болницата работи с изключително тежък финансов дефицит. Персоналът проявява истинско геройство като продължава да работи“, казват в „Здравей, България“ работещите в болницата.

Имало е съвещание на медицинския съвет, на което се е взело решение, който иска да подаде колективно предизвестие за напускане. Медицинският персонал се оплака, че в ситуацията, в която работят, им е трудно да спасяват човешки животи.

„Ще напуснем, за да запазим болницата“, казват лекарите. Те посочиха, че това е „писък“ за помощ. „Ние искаме да работим и държавата трябва да поеме своята отговорност за това“, заявява персоналът.

Не само Врачанската, но и много болници в тази ситуация търсят идеята за акредитиране ....това е капан, тежък капан. Говорих с финансовия министър, за да търсим вариант за решение“, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.