София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Врани могат да помнят абстрактна информация

Повечето пернати „Айнщайн“ имат забележителни умствени способности

6 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Новокаледонските врани "Айнщайн" са пернати птици, които са в състояние да запомня абстрактна информация, свързана с устройството и производството на инструменти и да го използват в подходяща среда, гласи статия, публикувана в списание Scientific Reports.

"Ние се интересувахме от факта, дали гарваните просто гледат на инструмента, образуват абстрактено виждане и копират това. Разработихме експеримент за тестване на тази идея и се оказа, че това е вярно", каза Алекс Тейлър от Университета в Окланд (Нова Зеландия).

Смята се, че повечето птици, от рода на враните, притежават забележителни умствени способности. Те често изпреварват много бозайници и други птици в тестовете си за изобретателност. Повечето орнитолози смятат новокаледонския гарван (Corvus moneduloides) за шампиони в тази област.

Тези птици, заедно с човека и някои по-висши примати, са включени в "елитния клуб" на животните, които могат да произвеждат и използват инструменти. Освен това враните са единствените същества на Земята, освен човешко същество, способни да разпознават "актьора зад екрана" и да свързват действието или събитието, което се вижда на него със скрития му източник.

Тейлър и неговите колеги изучават интелигентността на враните повече от десетилетие и са открили още едно невероятно качество на тези птици - пернатите "Айнщайн" предават знанията и тайните си за инструментите за производство на следващото поколение.

Това качество, както в момента смятат антрополозите, е един от ключовите фактори в еволюцията на човека и нашите изчезнали роднини. Експериментите на учениците показват, че без трансфер на знания от едно поколение на друго, както и възможност да се копират и да се подобрят "технологични иновации", древните хора просто не биха могли да използват нещо различно от това да целят с камъни и остри парчета от чакъл.