София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Временна анкетна комисия разследва и казуса „Бобов дол“

Решението беше взето единодушно от 118 депутати в Пленарната зала

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Втора временна анкетна комисия за днес създадоха депутатите в Парламента. Тя ще разследва концесията за добив на въглища от Бобов дол и по-специално на рудник „Бабино“. Сделката ще бъде обект на проверка за периода 2005 – 2016 г.
Създаването на комисията беше подкрепено от 118 народни представители, като само 1 се въздържа. За председател беше избран Делян Добрев, а за негов заместник – Жельо Бойчев. В рамките на 3 месеца 20 народни представители в комисията ще разглеждат всички факти и обстоятелства по даването на концесия на рудника, в който преди седмица 200 миньори останаха под земята в знак на протест срещу неизплатени заплати от страна на ръководството. След 90 часа в рудника, на работниците бяха дадени възнагражденията за август. По време на стачката енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че държавата не може да се намеси, защото става въпрос за частни отношения между фирма и служители.