София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Времето се затопля: Опасност от наводнения

Опасно мръсен въздух е отчетен в София и други градове на страната

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След обилните снеговалежи през изминалите дни, времето днес остава спокойно. Според прогнозите на синоптиците от днес започва значително повишение на температурите, като през уикенда на места термометърът ще достигне 20 градуса. Днес се очаква значителна  облачност почти над цялата страна, но валежите почти изцяло спират. Слаби превалявания от  дъжд са възможни през деня в района на Кърджали, а слаб сняг ще прехвърчи в най-северозападните райони.

С увеличаването на температурите синоптиците предупреждават за активизиране на свлачища и опасност от наводнения. В следващите дни се очаква повишаване на речните нива на реките около Смолян (река Черна) и Рудозем (река Елховска), а по поречията на Места и притоците й - Неврокопска и Туфча са възможни поройни наводнения. Вчера беше измерено увеличение на нивата на реките Янтра и Марица и Арда.

Проливните дъждове пък образуваха свлачища в община Баните, където се наложи да бъдат евакуирани и хора. Активизирани са свлачища и в района на Смолянско. Бедственото положение в района остава.

В района на Пампорово все още има населени места без ток, а аварийни екипи отстраняват щетите от обилния сняг.

От КАТ предупреждават за опасност от свлачища и падащи камъни в района на Кресненското дефиле и апелират шофьорите да преминават с повишено внимание.

Междувременно опасен въздух е измерен в  7 града на страната. Повишена е концентрация на фини прахови частици в София, Русе, Горна Оряховица, Шумен, Варна, Пловдив и Смолян. Станциите в Горна Оряховица и Смолян отчитат стойности почти 2 пъти над среднодневните норми.