София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Времето в Европа полудя

Опасна жега в Испания, Германи и Франция, наводнения в Румъния

6 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

Времето сякаш полудя. Голяма част от Испания е под тревога заради нахлуващата от Африка гореща вълна. Метеоролозите в страната предупредиха, че температурите може да надхвърлят 40 градуса.
 
Силно застрашени са осем провинции в южната автономна област Андалусия и около Мадрид. По-ниско ниво на тревога има в други 24 провинции, а според специалистите температурите може да достигнат 44 градуса в три големи речни долини утре и вдругиден.
 
Властите предупреждават да не се излиза открито в най-горещата част от деня и съветват гражданите да пият вода и да държат жилищата и превозните средства колкото може по-прохладни.
 
Подобно е положението и в Германия и Франция. Вторникът е бил най-горещият ден от началото на годината в Германия, като  в източния град Бернбург е регистрирана температура от 39,5 градуса. Това е най-високата стойност, откакто се правят измервания в провинция Саксония-Анхалт, където се намира Бернбург. 
 
Във Франция пък бе обявен оранжев код за опасни горещини в 19 департамента, като от четвъртък се очаква нова гореща вълна. Възможно е към края на седмицата живакът в термометрите да скочи до 40 градуса. 
 
В същото време северната ни съседка се наводни, вследствие на проливни дъждове, а 70-годишна жена загуби живота си, след като къщата ѝ е била отнесена от придошли води в окръг Хунедоара.
 
Любителски видеа са заснели водната стихия и в полите на средновековния замък на Дракула. Има разрушени пътища и активирали се свлачища, засегнати са и други къщи.
 
Зарди обилните валежи е затруднено и придвижването в големите градове.  Съобщава се, че през изминалата нощ пожарникари са изпомпвали вода от стотици наводнени жилища и мазета. В североизточния окръг Нямц властите са евакуирали временно няколко души заради опасност от наводнения.
Издадени са и  предупреждения за опасни метеорологични условия в 66 населени места в 25 окръга. Те съветват хората да не се приближават до бреговете на реки и да не прекосяват бързо течащи води.