София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сняг и дъжд в цялата страна

Най-много е снежната покривка в Северозапада

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес преди обяд валежи от сняг, ще има главно в Северозападна и централните райони на Северна България, а на останалите места ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Жълт код за дъжд и снеговалежи е обявен за цялата страна днес.

Край Монтана пътят през прохода Петрохан е заледен, но опесъчен. Снежната покривка на прохода достига до 15 сантиметра, а температурата е минус 4,5 градуса.

Във Видинска област пътните настилки във Видинска област са мокри и на места - заснежени. Пътищата са обработени и опесъчени. В Белоградчишко снежната покривка достига до 15 см, а в района на Видин – до 10 см. Най-натоварено е движението в участъка между Дунавци и Видин.

До 12 см достига снежната покривка на места в област Русе. Всички пътища са проходими при зимни условия - почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от Областното пътно управление в крайдунавския град.

В София Всички снегопочистващи машини са били на терен тази нощ. В момента работят 56 машини. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Обработени със смеси против заледяване са пътните платна на улиците, по които се движи общественият транспорт, общинските пътища, както и главните улици в кварталите на София. Във високите места на столицата, където има по-големи количества сняг е извършено избутване на снежни маси от пътните платна.

Към момента се изпълняват всички маршрути на градския транспорт. Екипите, ангажирани със снегопочистването и техниката ще останат на терен и ще продължат работата си при необходимост и през деня.

От АПИ призовават водачите на пътни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да шофират със съобразена със зимната обстановка скорост.

Пътищата в района на Асеновград- Смолян са влажни заради превалявания от дъжд. Пътните настилки по високите и усойни места са опесъчени и проходими заради ниските температури. Няколко ограничения за движения на тежкотоварни автомобили са въведени в Пловдивска област. В Пловдив пътните настилки са влажни заради превалявания от дъжд.

В Пазарджик без електрозахранване са 10 населени места в област Пазарджик след падналия сняг през изминалата нощ. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Натоварено е движението по основните пътища в Сливенска област, съобщиха от Областно пътно управление-Сливен. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. Ремонти се извършват по планинските пътища в района на Котел и в община Нова Загора. Движението се регулира с пътни знаци. Ремонтът ще приключи в края на февруари 2019 г.

Най – голяма е снежната покривка в Плевенско, на прохода Предела и в Пампорово. Единствено ограничение за забрана на движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона има в Троянския проход.

В Пампорово снежната покривка е 15 см. Условията не са подходящи за туризъм. Времето е облачно, без валежи, а температурата на въздуха е 3 градуса. Лифтовете не работят. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината, но ако все пак предприемат преходи да бъдат добре екипирани и да носят със себе си заредени мобилни телефони.