София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Все повече деца напускат училище

Част от тях заминават за чужбина, а други отпадат от училище

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Броят на прекъсналите училище деца в някои облости от страната значително се е увеличил. В Хасково броят им е със 104 повече в сравнение с предходната година. 231 са заминали със своите семейства за чужбина още през първия учебен срок.
 
Около 90 деца пък са отпаднали през първата половина на учебната година в Ямбол. Голям е броят на учениците, които не могат да покрият държавния план за прием след 7-и клас през следващата година. 
 
От регионалния инспекторат по образованието в Ямбол съобщават, че не достигат около 130 ученици за изпълнение на приема след 7-и клас. Броят на учениците е 1025, планираните паралелки са 46, от които 20 са профилирани и 23 професионални.
 
Според педагозите увеличеният брой на отпадналите ученици се дължи на демографския срив. Основната причина са ранните бракове и емигрирането на семейства за чужбина. Само за последните няколко месеца от училище са отпаднали 87 деца, коментираха от инспектората.