София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Всяка гимназия сама ще определя балообразуващите предмети за прием

Оценките от дипломата се преобразуват в точки

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Изпитът по български език и литература за седмокласниците тази година е на 19 май, а по математика – на 22 май. Датите за провеждане на изпитите за проверка на способностите са съответно - по изобразително изкуство - 2 юни, по музика – 5 юни, и по физическо възпитание и спорт – 31 май и 1 юни.

Документи за прием се подават между 16 и 22 юни. Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.

Според съобщение на просветното министерство всяка гимназия може сама да определя оценките от кои предмети са балообразуващи. Оценката от дипломата за 7-и клас се преобръща в точки, като шестицата е 50 точки и така нататък по скала, одобрена от министерството.

Максималният брой точки, които може да събере един седмокласник, е 500, като този бал се образува от балообразуващите предмети и от изпитите.