София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Всяко 10-то дете в България е получавало съобщения със сексуално съдържание

1/3 от българчетата са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Процентът на  българските деца, които използват интернет всеки ден е нараснал до около 93%. 87% от децата използват социални мрежи, което е значително увеличение с оглед данните за 54% през 2010 г.
1/3 от българчетата са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо. Около 1/5 от тези деца са се срещали с непознато лице след онлайн взаимодействие. Всяко 10-то дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници. Това са част от данните, изнесени  от проучване на УНИЦЕФ за децата в дигиталния свят. Изследването обхваща 25 страни в света и е проведено през април 2016г. Резултатите от него бяха представени на съвместна конференция между представители на УНИЦЕФ България и Държавна агенция за закрила на детето.
90% от децата в света вярват, че имат нужните умения, за да  се справят с опасностите, които виртуарното пространство крие за тях. 57% от подрастващите смятат обаче, че технитге връсници са застрашени, сочат още данните. Изводите показват, че голяма част от подрастващите не осъзнават тъмната страна на социалните мрежи и цялата Интернет среда. Това ги прави чести жертви на сексуални и друг вид престъпления. В същото време обаче Интернет дава шанс на деца с увреждания да се изравнят като възможности за общуване с връстниците си отново благодарение на виртуалното пространство. В тази връзка, фактът, че все още 4% от децата в света нямат достъп до компютър може да ес тълкува противоречиво.
Докладът показва и че броят на най-малките потребители  у нас между 9-11 г. се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа.
Сред предложените мерки за справяне с проблема са свързани с педотвратяване на разпространяването в мрежата на материали, свързани с насилие над деца, да се даде право на младите хора да участват в създавнето на политики за закрила в тази сфера, както и индивидуални мерки подкрепящо всако отделно дете, претърпяло тормоз във виртуалната среда.