София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Всички турски медии говорят за визитата на премиера Борисов

Йълдъръм: С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Всички централни турски медии говорят за срещите на премиера Бойко Борисов в Истанбул с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган.
Двустранното сътрудничество между Турция и България е обект на особен интерес в страната по отношение на борбата с нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".
"Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер", пише проправителственият вестник "Сабах".
"Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования", озаглави новината за посещението на Борисов в Турция "Джумхуриет".
"С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона", цитира изявлението на Бинали Йълдъръм вестник „Миллиет“.
Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза.
Вестник „Хюрриет“ акцентира върху изказването на Бинали Йълдъръм, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.
Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм в Истанбул, като прие да бъде посредник в комуникацията между ЕС и Анкара.
Посредством диалога с българския премиер турските власти отново заявиха, че ЕС трябва да приеме до октомври отпадане на визите за турските граждани, а ако не стори това, Европа може да бъде изправена пред риск от бежанска вълна.