Гледай
на живо

ВСС избира председател на Върховния административен съд

Кандидатите са двама

ВСС избира председател на Върховния административен съд Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния административен съд. Кандидатите са двама - съ... thumbnail text

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния административен съд. Кандидатите са двама - съдия Георги Чолаков и съдия Соня Янкулова. На 1 септември те бяха изслушани от членове на Пленума на ВАС, като 48 от всички присъстващи дадоха гласа си за съдия Чолаков, а 13 – за съдия Янкулова.

Георги Чолаков е номиниран за председател на Върховния административен съд от Пленума на ВАС, а Соня Янкулова – от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

7-годишният мандат на сегашния председател Георги Колев изтича през ноември тази година.

Ако магистратите не изберат никой от двамата кандидати, изборът ще бъде оставен за следващия Висш съдебен съвет, който трябва да бъде попълнен с парламентарната квота в следващите няколко дни.

В началото на заседанието членовете на ВСС почетоха с минута мълчание паметта на бившия председател на Върховния касационен съд и бивш конституционен съдия Иван Григоров, починал в края на миналата седмица.