София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Втори ден протести на българите, живеещи в чужбина

Защитници на свободното слово се събраха пред Съдебната палата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Протестът на българите, живеещи в чужбина, продължава вече втори ден в центъра на София. Организираното в социалните мрежи недоволство от издателя на вестник "Будилник" в Лондон Емил Русанов събира все повече  последователи и в страната.
 
Началото на демонстрацията беше обявено за 12 ч. днес, когато организатори и привърженици се събраха пред Народното събрание. Недоволството, както беше обещано, продължи през целия ден. В 17:00 протестиращите ще организират и шествие, които ще тръгне от сградата на парламента и стигна до сградата на Министерски съвет.
 
Протестиращите настояват освен за сваляне на настоящото управление на страната, също и всички  досегашни правителства да бъдат разследвани, а политическите партии да се оттеглят и да бъде съставен граждански кабинет. 
След вчерашния протест се появиха и информации за провокации. Журналисти съобщиха, че от страна на събралото се множество е имало опити за физическа саморазправа с тях. Организаторите на народното недоволство и привържениците им към обвиниха големите медии, че не отразяват обективно случващото се.
 
В 18:00 часа пред Съдебната палата в София пък се събрат защитници на свободата на словото. Те ще изразят  недоволството си от действията на полицията, която преди дни арестува журналиста Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънския му колега Атила Биро. Двамата бяха задържани от българските власти за няколко часа. Според двамата репортери те са  арестувани при опит да заснемат изгарянето на документи, уличаващи високите етажи на властта. Според полицията е ставало дума за рутинна процедура за проверяване на самоличността им.