Гледай
на живо

Втори турнир по шах за деца „Еврософия“

Млади таланти показаха завидни умения

Втори турнир по шах за деца „Еврософия“ Втори турнир по шахмат за деца за купа „Еврософия“ се проведе в сградата на Националната... thumbnail text

Втори турнир по шахмат за деца за купа „Еврософия“ се проведе в сградата на Националната спортна академия. Събитието събра около 100 малчугани на възраст от 6 до 14 години, разделени в три групи, които в рамките на 15 минути за партя шах, трябваше да покажат какво могат.
В турнира нямаше ограничение за участващите, като в него се включиха както такива, занимаващи се професионално с шах от години, така и други, които тепърва навлизат в играта. Оказа се обаче,  че освен всичко друго,  шахът понякога е и семейна игра.
Светлин става европейски шампион по шах едва 7-годишен, като печели 9 от 9 партии, заемайки първото място от общо 650 деца в неговата възрастова категория.
За много от малките шампиони началото е  като на шега, продължението обаче е свързано с  много тренировки и упорство, но и с възможността да се учиш.
Във всяка от трите категориите бяха отличени по три деца, които получиха съответно златен, сребърен и бронзов медал, купа към тях, както и предметна награда. Най-важна обаче остава не победата, а миговете, в които виждаш как двама малки опоненти, след края на партията шах, се разплакват- единият, защото е загубил, а другият, защото осъзнава, че е победил своя нов приятел, споделят на тръгване организаторите и си пожелават повече моменти като тези.