София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Второ обвинение получи Николай Ненчев

Военният мнистър в оставка е обвинен заради договор за облекло за БА

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Второ обвинение повдигна прокуратурата срещу военния министър в оставка Николай Ненчев. То е за длъжностно престъпление, за договор, сключен през 2014 година, за облекло за Българската армия.

Министърът на отбраната се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат, ще работи за това.

Разследването на прокуратурата е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество "Лортън" ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев В. Ц. не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, Министерство на отбраната е сключило договор с друго дружество - "Интендантско обслужване" ЕАД.

Върху управителя на "Интендантско обслужване" ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с "Лортън" ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773,78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на "Лортън" ЕООД и "Интендантско обслужване" ЕАД.

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение "подписка".