София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Второ огнище на африканска чума у нас няма

Порожанов похвали работата на БАБХ

5 годиниАгро 10 Боряна Райчева

Няма второ огнище на африканска чума у нас. Това каза пред Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. "Знаете, че първото огнище беше открито в село Тутраканци, Провадия. Взехме първите проби в 3-километровата зона, в която е село Бозвелийско. Днес в по-късните следобедни часове излязоха резултатите, няма положителни проби за африканска чума от тези, които са взети в Бозвелийско", обясни министърът.

Той подчерта, че заболяването е изключително сериозно, но влияе само на прасетата, не е опасно за човека. „Но високата смъртност при животните нанася много сериозни икономическа загуби на животновъдите“, отбеляза Порожанов.

Министърът похвали работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) и останалите органи, които предприеха незабавни мерки в Тутраканци срещу разпространение на болестта още след първите положителни проби. В селото бе пристъпено към незабавна евтаназия на животните, районът бе блокиран, а местата със зараза и превозните средства дезинфекцирани.

Порожанов посочи, че риск от разпространение на болестта се крие в закупуването и използването на фураж от заразените райони.

По думите му домашните стопанства с прасета, които се отглеждат „в задния двор“ са потенциален разносител на африканската чума и затова от министерството апелират стопаните в пограничните райони с Румъния да регистрират животните си.

Земеделският министър отбеляза и приноса на оградата, която бе построена срещу африканската чума по границата ни с Румъния. „Оградата, която направихме по сухоземната граница, свърши първата си сериозна работа, защото през изминалия уикенд е имало сериозна гонка в Румъния и оградата е спряла животните да влязат у нас. Видя се, че тя е окървавена на места“, каза Порожанов.