София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вълчев: Имаме проблем с ученическите раници

Повече пари за заплати на учителите са предвидени в бюджета, каза министърът

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

„Назначената от мен комисия е установила 90% плагиатство. По действащото законодателство, само прокуратурата се произнася за плагиатство. Особеното в случая, е че докторантът, от който е преписано, не се жалва, а ректорът казва, че докторантът е преписал от него. Очаква се становище на прокуратурата и в последствие с академичната общност да се коментира случаят“, това каза пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев по повод уличения в плагиатство ректор на ТУ- Варна проф. Росен Василев . Министърът подчерта, че към този момент не могат да се произнесат за плагиатство, тъй като според закона, са „с вързани ръце“. „Законът казва, че ако се установи плагиатство, ректорът освобождава, а в случая става въпрос  за самия ректор, това е прецедент“, коментира Вълчев.

Относно „Бюджет 2018“, министърът на образованието посочи, че повечето пари ще отидат основно за педагогическия персонал, тъй като искат да насърчат повече млади хора да изберат учителската професия. „Има средства и за непедагогическия персонал, както и за увеличаване на стипендиите за 8 клас“, каза той.

По въпроса за тежките ученически раници, Красимир Вълчев коментира: „Средно 7 кг. тежи ученическата раница, има и по-тежки, като около 2 кг. са само учебниците. Имаме проблем и трябва да направим всичко възможно, за да го решим. Трябва да се оптимизират учебниците и учебните помагала следващата година“, каза министърът и посочи, че трябва да се редуцира броят на учебници, тетрадки, помагала . „Електронните учебници са алтернатива, но не могат да се опишат учебниците“, допълни Вълчев.