София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вълчев: НИМХ може да функционира пълноценно

Между НИМХ и БАН има един неразрешен въпрос – собствеността на една сграда

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

НИМХ има възможност за пълноценно функциониране. Няма разлика в дейността му от времето на преговорите и към настоящия момент. Процедурата приключва нормално и не създава пречки пред дейността на института. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология.

Припомняме, че от 1 януари, тази година, НИМХ се отдели от Българската академия на науките и премина към структурата на МОН.

Министърът отбеляза обаче, че между института и БАН е останал един неразрешен въпрос – този за собствеността на една сграда. Все още не е определено от кой и как ще се ползва, ще бъде ли разделена. Двуетажна сграда в близост до централата на НИМХ беше определена за седалище на новия институт към БАН. Общо 12 души са останали в структурата на БАН по думите на Вълчев. По случая е създадена работна група, която трябва да уточни спорните имоти.

НИМХ обслужва над седем сектора и има близо 130-годишна история, подчерта министърът и допълни, че институтът е типичната публична организация, която има ежедневна работа и денонощни задължения по наблюдението на климата и това предполага осигуряване на финансиране от страна на държавата.

Планирането на дейностите в НИМХ се различава от научните проекти, тъй като денонощно се осъществява наблюдение. С бюджета за тази година финансирането на института е подобрено, но то не решава всички проблеми. Вълчев уточни, че институтът има потребности за подобряване на материалната база и модернизиране на оборудването.

Тази година НИМХ ще работи по нов проект съвместно с Министерство на вътрешните работи за усъвършенстване на предупредителната система за наводнения.