Гледай
на живо

Вълчев: НИМХ може да излезе от БАН

Министърът обясни протеста на синоптиците

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев смята, че има основание Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да бъде изваден от   Българската академия на науките. „По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи Вълчев пред бТВ и допълни, че НИМХ може да бъде, примерно, на подчинение към МОСВ.

Министърът обясни, че протестът на синоптиците е бил насочен към Общото събрание на БАН, заради неразбирането, с което са посрещнати нуждите им.

Припомняме, че вчера метеоролозите излязоха на протест с искане за по-голямо финансиране на дейността им, както и срещу неправилното разходване на средствата от БАН. Те заплашиха, че ако не получат спешно поне 1.15 млн. лв., институтът може да спре да работи на 9 юли.

Вълчев подчерта, че субсидията на Българската академия на науките е била увеличена с 25%, но тези средства не са достигнали до синоптиците. „Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, заяви министърът.

От пресцентъра на МОН днес излязоха със съобщение, че министърът не е искал да каже, че институтът ще се мести към МОСВ, а е говорил в исторически план.