София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вълчев: Важно е да обезпечим с медицински специалисти здравеопазването

Във Варна откриха Център по интервенционална рентгенология

5 годиниОбразование 10 Боряна Райчева

"Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Варна, където с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев присъстваха на откриването на Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ "Света Марина".

Министър Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище. "Имаме всички основания да считаме, че това ще бъде успешен модел тук във Варна", каза той. Министърът поздрави настоящото и бившите ръководства както на държавното висше училище, така и на болницата, за доброто стратегическо и финансово управление на двете институции. "Това е довело до подобряване на качеството на образованието и на здравните услуги. Множество студенти от страни-членки на ЕС учат в МУ-Варна и това доказва, че медицината е от професионалните направления, които са най-конкурентни на европейския образователен пазар", смята Красимир Вълчев.

"Това е много важно и с ръководствата на медицинските висши училища разговаряме да продължаваме с положителното стратегическо развитие на държавните училища, които обучават в тази област. А също така да запазим и репутацията им - да не се изкушават самоцелно да  приемат студенти, да правят филиали в чужбина и т.н. ", отбеляза министърът. Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.