Гледай
на живо

Вулканът в "Йелоустоун" може да изригне по-рано

Заплаха е за цялото човечество

Огромният вулкан в националния парк "Йелоустоун" в САЩ може да изригне по-рано от очакваното, сочи ново проучване. Учени от Държавния университет в Аризона, които са анализирали минерали от образци фосилизирана почва от най-скорошното огромно изригване преди 630,000 години, са открили, че вулканът се е събудил, след като магма се е вляла в калдерата - образувание, което се получава при сриване на кратера навътре в самия него и е с широчина около 65 километра, пише National Geographic.
Вулканът е толкова огромен, че голямо изригване може да изпълни земната атмосфера с пепел, която, ако не се разсее бързо, ще има опустошителни последици за живота на планетата.

А предпоставки за изригването на вулкана има от години. През 2011 г. изследване показа, че земната повърхност над резервоара с магма изпъква с 25 сантиметра на всеки 7 години. През 2013 г. пък се оказа, че въпросният резервоар, който "захранва" супервулкана, е 2,5 пъти по-голям, отколкото се е предполагало, и продължава да се увеличава. Към момента количеството се изчислява на около 96 млрд. кубични километра.

Самата НАСА признава, че Йелоустоун представлява по-голяма заплаха за живота на Земята от какъвто и да е астероид. За сега те търсят начин как да охладят магмата, което ще забави изригването.
Едно от предложенията е да се пробие повърхността му, за да изпусне пара, но това си носи своите рискове. По-разумната идея, според НАСА, е пробиване на 8-километрова дупка в хидротермалната вода отдолу и отстрани камерата с магма. Тези течности, които създават известните топли басейни и гейзери в Йелоустойн, вече изпускат около 60 до 70% от топлината на камерата.

И макар че евентуално изригване на вулкана може да е опустошително, то все още тревогата е излишна.
Според изследването на учените, повишението на температурите във вулкана става с десетилетия, не с векове, както първоначално предполагаха. Така че изригване може да има след доста години.