София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Външно министерство осъжда Луковмарш

Определя го като подбуждане към омраза

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Министерството на външните работи на Република България излезе с остра декларация, във връзка с провелия се снощи по улиците на София Луковмарш, който от години вече е традиция.
 
„Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития", се посочва в декларацията. 
 
От външно министерство посочват още, че подбуждането на омраза към различните, както и прославата на антисемитизма и нацистката идеология ни отдалечават от демократичните ценности, към които се стремим.
От министерството подчертават още, че  високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България "Шалом" за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата.
 
Припомняме, че Луковмарш се проведе въпреки наложената забрана от Столична община, тъй като тя беше обжалвана от организаторите и отменена от Административния съд. 
Всяка година  факелното шествие в памет на спорната личност на генерал Луков, който е едновременно герой от войните, но и водач на националистическа партия в България ,която е имала близки отношения с Третия райх, събира близо 1500 души -български и чужди националисти.