Гледай
на живо

Върбакова купува ЧЕЗ-България с кредит

„Инерком груп“ имала активи за около 100 милиона лева

Върбакова купува ЧЕЗ-България с кредит "Инepĸoм" yчacтвa caмocтoятeлнo в пpoцeдypaтa. Щe бъдeм пoдĸpeпeни eдинcтвeнo oт yвaжaвaнa бaнĸoвa и... thumbnail text

"Инepĸoм" yчacтвa caмocтoятeлнo в пpoцeдypaтa. Щe бъдeм пoдĸpeпeни eдинcтвeнo oт yвaжaвaнa бaнĸoвa инcтитyция, ĸoятo щe ни пpeдocтaви ĸpeдит. Toвa щe cтaнe нa бaзaтa нa ĸoнĸpeтни ĸpитepии, cвъpзaни c нaшия бизнec и ĸpeдитнo дocиe.

Това казва в интервю за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията, която ще придобие активите на ЧЕЗ в България. Според информациите „Инерком“ ще плати за предприятията на чешката група в България 320 милиона лева.

Сделката предизвика противречими коментари, като депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев изрази съмнение, че „Инерком“ има капацитета да упрравлява толкова важен за националната сигурност бизнес и поиска проверка на ДАНС. За същото се обявиха и премиерът Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов.

Малко след като сделката беше обявена, министърката на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, тъй като има дългогодишно познанство с Върбакова. Петкова се мотивира с желанието си да не хвърля съмнения върху репутацията на правителството.

В интервюто за БТА Върбакова споделя, че „Инерком“ има десетгодишен опит в енергетиката, като притежава около 23 мегавата мощности и има планове да ги увеличи до 80 мегавата.

Според Върбакова групата има активи за около 100 милиона лева, а сделката за предприятията на ЧЕЗ в България ще бъде изцяло финанисирана с кредит от голяма международна банка.