София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Върховният съд в Гърция забрани орязването на пенсиите

Правителството обеща да разгледа решението

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Сметната палата - едно от върховните съдилища на Гърция – счете орязването на пенсиите за нарушение на Европейската харта за правата на човека. Правителството обеща да разгледа решението на съда и да измени проектозакона, ако е необходимо.
Решението на съда дойде преди въвеждането на законопроекта в парламента. Според съдиите намаляването на основните и допълнителните пенсии с 18% от 2019 година противоречи на първия допълнителен протокол от Европейската харта за правата на човека.
Намалението на пенсиите беше изискано от международните кредитори като предпоставка за положителна оценка на напредъка на гръцките реформи и разпределението на нови траншове от заемите за гръцката икономика, която е в дълбока криза.
Според експертите, като се има предвид намаляването на нивото на необлагаем доход на сегашните пенсионери, ще бъде загубена половината пенсии годишно. Повече от един милион пенсионери ще загубят от 45 до 350 евро. В много случаи загубата ще бъде от 2,5 до 3 пенсии на година, което е равно на повече от три хиляди евро. В този случай намалението ще се отрази и на пенсионерите с ниски пенсии, и на вдовците, както и на тези, които получават пенсия за инвалидност.